Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najpoprawniej. W najwyższym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne artykuły, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz tanich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.